In het Japanse Winkeltje vindt U naast servies voor dagelijks gebruik ook werk van jonge Japanse pottenbakkers die op basis van traditionele techniek voorwerpen hebben gemaakt die teruggrijpen naar bloeiperioden van porselein en aardewerk uit het verleden.
Japans keramiek kan in principe in twee hoofdgroepen worden verdeeld: zeer fijn porselein naar het voorbeeld van voorwerpen uit China (vanaf de 13de eeuw) en eenvoudig inheems steengoed met natuurlijk asglazuur. Beide passen goed bij elkaar en vullen elkaar aan.
De keramiek voor het dagelijks gebruik kenmerkt zich door eenvoudige, functionele vormen en natuurlijke kleuren en glazuren. Een ander kenmerk is de asymmetrie en het oneffen glazuur. Onvolkomenheden in de vorm of in het glazuur worden gezien als interessante bijzonderheid.
Het duurt vaak even voordat Westerse ogen gewend zijn aan dit soort keramiek, dat nog steeds en vaak op eeuwenoude traditionele wijze in zeer grote hoeveelheden wordt gemaakt in de vele pottenbakkerscentra die over de eilanden Honshu en Kyushu verspreid liggen.
Beroemde ‘oude’ ovens zijn Seto, Tokoname, Echizen, Shigaraki, Tamba en Bizen.
Het centrum van de Japanse porseleinindustrie bevond zich, door de aanwezigheid van grote hoeveelheden kaolien (porseleinaarde), in het gebied rond Arita, in de provincie Hizen, nu de prefectuur Saga, op het eiland Kyushu. Beroemde porseleinsoorten afkomstig uit dit gebied zijn o.a. Kutani, Kakiemon en Nabeshima. Belangrijke invloeden kwamen uit Korea en China (Jing de Zhen).
In het algemeen zijn Japanners heel vertrouwd met keramiek. Niet alleen het functionele aspect is bij het beoordelen van keramiek belangrijk; het totaal van gewicht, vorm, oppervlakte en structuur speelt een grote rol. Op een hoger niveau is ook ‘de geest’ van de pottenbakker belangrijk. Hij brengt daarmee de metamorfose van een homp klei naar soms een kunstobject tot stand.
Bij een traditionele Japanse maaltijd worden de gerechten op verschillend uitziende schalen geserveerd. Hoewel verschillend moeten ze wel bij elkaar passen. Belangrijk aspect hierbij is dat de schaal of kom past bij het gerecht en dat het geheel de sfeer van het seizoen ademt.
Wat er goed uitziet stimuleert de eetlust en daarom koestert men in Japan zijn servies.